Jutka Rona<br>
Een onverwachte blik

Jutka Rona
Een onverwachte blik

18-09-2011 tot en met 16-10-2011

Jutka Rona fotografeert het liefst ongemerkt, zodat de mensen op haar foto’s ongekunsteld blijven. Of ze zoekt tijdens portretsessies naar de momenten dat haar doelwit de fotograaf even vergeet. Als ze haar dan toch opmerken, is dat vaak met een plotselinge blik wat resulteert in een sterke wisselwerking van de fotografe en de ander als ‘object’. Dat geeft een extra lading aan de foto.

Voor de tentoonstelling ‘Ogenblik’ heeft Jutka uit haar oogst van 50 jaar fotograferen, beelden geselecteerd die een spontane reactie tonen van mensen (en dieren) die ineens opmerken dat ze gefotografeerd worden. De beelden varieren van een nachtbus in Londen (1956) tot een straat in Iran (2009), achter het doek van de Josephine Baker show in l’Olympia in Parijs (1959) tot een kleedkamer tijdens de Miss Kust verkiezing in Wijk aan Zee (1964). Ook de gefotografeerde mensen vormen een pluimage: van Papoea’s, in wat toen Irian Jaya was (1988), tot Hongaarse zigeunerkinderen (2008), van een heer in de regen in de Reguliersbreestraat in Amsterdam tot een paleiswacht bij Buckingham Palace in London. Zelfs de onbewaakte blik van het Koninklijk Huis ontbreekt niet.

Jutka Rona (1934) is geboren in Boedapest en woont vanaf haar tweede jaar in Amsterdam. Als fotojournaliste maakte zij vele internationale reportages en heeft haar hele leven mensen geportretteerd.

De expositie is van zondag 18 september t/m zondag 16 oktober 2011. Open wo t/m zo 12:00 - 19:00 uur.