John de Bont<br>
‘a thing of beauty is a joy for ever’

John de Bont
‘a thing of beauty is a joy for ever’

01-06-2008 tot en met 30-06-2008

John de Bont, geboren in 1948 aan de Amstel, wonend op Weesperzijde 136 met een zelfgebouwd tuinatelier en een toonkamer. Zijn grote werk in steen maakt hij al meer dan twintig jaar bij de steenhouwerij Tetterode aan de van der Madeweg. Het hele oeuvre is te zien op www.johndebont.nl.

Na zijn Academietijd met de beeldhouwdocenten Arie Teeuwisse en Leo de Vries, exposeerde hij o.a. in: Eerssel, Eck en Wiel, Amsterdam, Amstelveen, Zwolle, Zandvoort, Obdam, Groningen, Hoorn, Schiphol en Curaçao.

Deelname vanuit zijn atelier aan de open atelier-route van het stadsdeel Amsterdam Oost-Watergraafsmeer en vanuit het steenatelier met de Bijlmerroute. Al bijna dertig jaar combineert John het beeldhouwerschap met het parttime kunstdocentschap aan het Haarlemmermeerlyceum te Hoofddorp en tot voor enkele jaren geleden aan het, door hem metanderen in 1979 opgerichte creativiteitscentrum Wherelant te Purmerend. Ook geeft hij al twintig jaar zomerworkshops beeldhouwen in de bronsgieterij in Willemstad te Curaçao. De galerie waar hij nu op zijn zestigste exposeert, ligt -met voetstappen gemeten- precies halverwege zijn geboortehuis en atelier-woonhuis aan de Amstel. Symbolischer kun je het niet bedenken en altijd zijn levensader voor de deur. Naast het kleine werk worden ook enkele nog nooit getoonde grote stenen voor buiten geëxposeerd. De recente collectie bestaat uit houten wandreliëfs met complexe vormelementen en elementair kleurgebruik. Curaçao echoot twintig jaar mee. De vele reizen samen met zijn vrouw hebben de vormenwereld verrijkt.

Het wonderlijke aan ‘sculptuur’ valt noch door de maker, noch door de koper geheel te doorgronden . . .

De tentoonstelling van John de Bont was in juni 2008.

www.johndebont.nl