Stef Kreymborg<br>‘Troostmonument’

Stef Kreymborg
‘Troostmonument’

22-05-2011 tot en met 26-06-2011

Na de Klaagmuur van eenzame sokken is het nieuwe kunstwerk van Stef Kreymborg een Troostmonument. Een jaar lang verzamelde zij zakdoeken en hun geschiedenissen. Duizenden mensen gaven gehoor aan haar oproep en vertrouwden haar hun dierbaarste lapje textiel toe, vaak vergezeld van een prachtig levensverhaal.

Dit imposante werk gaat over vreugde, verdriet en troost. Maar bovenal representeert het, ook door zijn bijzondere vorm, de mensheid die in al zijn variaties toch op een onnavolgbare manier met elkaar verbonden is: een knooppunt van levens.

‘Deze zakdoek is van mijn vader geweest, die in 1981 is overleden. In april 2000 kwam onze oudste zoon op 33-jarige leeftijd bij een verkeersongeluk om het leven.  Deze zakdoek was te klein om mijn tranen te drogen, maar toch gebruikte ik hem. Het leek net alsof mijn vader me troostte. Twee jaar geleden overleed ook mijn man, met wie ik 52 jaar samen was. Opnieuw pakte ik de zakdoek, die denk ik ongeveer zeventig jaar oud is. En dat is hem aan te zien. Hoewel ik eraan gehecht ben, hoop ik dat u hem kunt gebruiken. Het zou mooi zijn als hij in deze staat nog iets zou kunnen betekenen.’

Een jaar lang verzamelde beeldend kunstenaar Stef Kreymborg zakdoeken en hun geschiedenissen. Duizenden mensen gaven gehoor aan haar oproep en vertrouwden haar hun dierbaarste lapje textiel toe, vaak vergezeld van een prachtig levensverhaal. Die verwerkte zij tot een monumentaal kunstwerk van acht bij twee meter. Het Troostmonument gaat over vreugde, verdriet en troost. Maar bovenal representeert het de mensheid die in al zijn variaties toch op een onnavolgbare manier met elkaar verbonden is: een knooppunt van levens.

Eerder maakte Stef Kreymborg De Klaagmuur van Eenzame Sokken, die tot eind april 2012 in De Tweede Kamer in Den Haag tentoon wordt gesteld.

De expositie is geopend van 22 mei tm 26 juni 2011 woensdag t/m zondag van 12.00 tot 19.00 uur. Op Hemelvaart en 2e Pinksterdag is de galerie eveneens open.